Витамин д3 маслени капки

Зошто е важен витаминот Д?

Витаминот Д игра важна улога во одржување и функционирање на нервениот систем, мускулно-скелетниот систем и имунолошкиот систем.

Колку е чест недостаток на витамин Д?

Недостатокот на витамин Д е глобално прашање. Околу 1 милијарда луѓе во светот имаат недостаток на витамин Д

СИМПТОМИ И ПРИЧИНИ
Секој може да има дефицит на витамин Д, вклучително и доенчиња, деца и возрасни.

Недостатокот на витамин Д не е толку очигледен кај возрасните.  А користењето на витамин Д ви помага во намалување на следниве симптоми

Против замор

како антиоксиданс ја штити кожата од оштетување предизвикано од слободните радикали, оштетување предизвикано од УВ зрачење, загадување и други фактори на животната средина

Против Мускулна слабост, мускулни болки или грчеви во мускулите

промовира хормоналната рамнотежа за време на менопаузата. Може да помогне во подобрување на симптомите како што се топли бранови, промени во расположението и сувост на вагината.

Ја намалува Болката во коските

го подобрува кардиоваскуларното здравје со намалување на ризикот од срцеви заболувања. Тоа го прави така што ја спречува оксидацијата на ЛДЛ холестеролот

Помага во Промени во расположението, како депресија.

има заштитни ефекти со намалување на оксидативниот стрес во мозокот, а има и антиинфламаторни својства, што може да помогне да се намали воспалението во мозокот кое е поврзано со прогресијата на некои невролошки заболувања.

Што предизвикува недостаток на витамин Д?

Постојат повеќе причини за недостаток на витамин Д се:

• Не добивате доволно витамин Д во вашата исхрана и/или преку сончева светлина.
• Вашето тело не апсорбира правилно или не користи витамин Д.
• Одредени медицински состојби.
• Слабеење - операции.
• Одредени лекови.
• Неколку различни биолошки и еколошки фактори, како што се постара возраст и количината на меланин (пигмент) во вашата кожа.

ДИЈАГНОЗА

Лекарите обично не нарачуваат рутински проверки на нивоата на витамин Д, но можеби ќе треба да ги проверат вашите нивоа ако имате одредени медицински состојби или фактори на ризик за недостаток на витамин Д и/или имате симптоми кои укажуваат на недостаток на витамин Д

ЗАКЛУЧОК

Витаминот Д е важен витамин што му е потребен на вашето тело за да биде здраво. Ако имате фактори на ризик за развој на недостаток на витамин Д или имате симптоми, задолжително контактирајте го вашиот лекар за да направите тест на крвта за да ги проверите вашите нивоа на витамин Д.

капки

Витамин Д3

Начин на употреба:

Возрасни: една капка на ден

Деца од 0,5 до 14 години: една капка на ден

Да не се надминува препорачаната дневна доза.

За сите информации поврзани со вашето здравје, контактирајте со вашиот лекар или фармацевт.