гама-аминобутерна киселина

АМИНАЛОН храна за Вашиот мозок!

Аминалон односно гама-аминобутерна киселина (ГАБА) која нормално е присутна во нашиот мозок, претставува молекула со повеќе функции во централниот и периферниот нервен систем .
Бројни испитувања ја покажаа важната улога на ГАБА во невропротекцијата (заштита на нервните клетки) од дегенерација предизвикана од токсини или повреда.

За да има правилно функционирање на мозокот, мора да се одржува нормална концентрацијата на ГАБА со што се превенира мозочното ткиво да стане премногу ексцитирано (возбудено), негово оштетување и изумирање.

Утврдено е дека опаѓање на концентрацијата на ГАБА, е причина за несоница и нервоза.

го подобрува сонот

го намалува стресот и нервозата

ја подобрува меморијата, учењето, како и оперативна активност

ја зголемува стабилноста на мозокот при влијанијаа на физички и хемиски фактори, особено при хипоксија и аноксија на мозокот

Допринесува за подобрување на микроциркулацијата во мозокот

Аминалонот истотака има позитивни ефекти и на други ткива и системи:

Атеросклероза

Аминалонот е потенцијална терапија за превенција и додадок на терапија кај атеросклероза.

Покачен крвен притисок

Аминалонот (ГАБА) делува на тонусот и дразбата на клетките на крвните садови, што доведува до релаксаторен ефект на истите, односно индиректно намалување на крвниот притисок.

Дијабетес

ГАБА го намалува нивото на гликемијата, ја намалува инсулинската резистенција, го стимулира осолободувањето на инсулин и го превенира оштетувањето на панкреасот.

Капсули

АМИНАЛОН

Начин на употреба:

Аминалонот претставува додадок на исхрана, одобрен од стана на Институт за Јавно здравје на Р.С.Македонија Дозирање 2 пати на ден по 1-2 капсули пред јадење. Не содржи шеќер и глутен. Да не се надминува препорачаната дневна доза.
За сите информации поврзани со вашето здравје, контактирајте со вашиот лекар или фармацевт.